Osoby chodzące na siłownię można z grubsza podzielić na dwie grupa. Pierwsza to ci, którzy chcąc zrzucić zbędne kilogramy i spalić tkankę tłuszczową. Zazwyczaj wybierają oni sporty wytrzymałościowe, jak bieganie czy rower. Druga grupa to osoby ćwiczące siłowo, którzy chcą przybrać na masie albo wyrzeźbić swoją sylwetkę. Dla nich bardzo ważna jest w odżywianiu odpowiednia podaż białka. Wiele rozmów czy to na samej siłowni, czy w szatni dotyczy tego, jakie białko kupić, jakie będzie najlepsze. Przede wszystkim powinniśmy jednak skupić się na zdrowym, zbilansowanym odżywianiu i dostarczaniu białka właśnie z pokarmu, ponieważ jesteśmy w stanie dostarczyć go naprawdę sporo. Jedzenie, które dostarcza dużą ilość białka to oczywiście mięso i przetwory mleczne. Idealnym składnikiem posiłku potreningowego będzie kurczak lub indyk. Jest to chude mięso i zawiera dobrej jakości białko. W naszej diecie nie powinno również brakować ryb, mleka, jogurtów oraz twarogu. Warto też spożywać produkty pochodzenia roślinnego. Rośliny strączkowe, kasze, makarony, tofu, tempeh także dostarczają całkiem duże ilości tego makroskładnika, potrzebnego do budowy mięśni.
Jakie białko kupić?
Więc zanim zaczniemy zastanawiać się, jakie białko kupić, liczmy przez kilka dni nasz bilans kaloryczny, a być może zobaczymy, że dostarczamy na tyle dużo białka, że nie potrzebna jest nam dodatkowa odżywka.
Jeżeli jednak zdecydujemy się na kupno takiej, wybór jest naprawdę ogromny. Zarówno jeśli chodzi o rodzaj białka, jak i o sam smak odżywki. Uważa się, że najlepszym rodzajem białka jest białko serwatkowe (whey protein). Jest to białko wysokiej jakości, szybko się wchłania, dobrze rozpuszcza oraz ma idealny aminogram. Cena tego białka nie należy do najniższych, ale nie można też powiedzieć, że jest szczególnie drogie.
Obecnie na rynku pojawia się także coraz więcej białek pochodzenia roślinnego, szczególnie warto uwagę zwrócić na białko sojowe oraz na odżywki, które są mieszanką różnych białek roślinnych – na przykład białka grochu, konopnego i ryżowego.