Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Na co dzień mierzymy się z deszczem, wiatrem i śniegiem, mimo że kalendarzowa wiosna zbliża się wielkimi krokami. Jak się nie przeziębić w tym niekorzystnym okresie? Jak wzmocnić odporność naturalnymi sposobami?

Przeczytaj też: http://niepolka.pl/jak-wzmocnic-odpornosc-oto-najlepsze-naturalne-sposoby-wzmacniania-odpornosci/

Zwiększajmy swoją odporność na codzień

Przy trwającej pandemii i kapryśnej pogodzie powinniśmy szczególnie zadbać o wzmocnienie naszego organizmu. Istnieje kilka sposobów, które pomogą nam w walce o lepszą odporność. Jednym z nich jest popularne ostatnio morsowanie. Zanurzanie się na kilka minut w zimnej wodzie pozytywnie wpływa na działanie naszego organizmu. Aby wzmocnić naszą odporność, warto na co dzień uprawiać sporty, najlepiej na świeżym powietrzu, a także dbać o właściwą ilość snu i odpowiednie nawadnianie.

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

Wzmocnić nasz organizm możemy także przez spożywanie naturalnych produktów o dużych właściwościach prozdrowotnych.

  • Czosnek – to jeden z najlepszych naturalnych produktów wykazujących silne właściwości prozdrowotne. Nazywany naturalnym antybiotykiem. Spożywanie surowego czosnku pomaga w zwalczaniu infekcji układu oddechowego – rozgrzewa, udrażnia i odkaża je z bakterii.
  • Imbir – kolejny z naturalnych produktów zapewniających dużą odporność.  Nie tylko wzmacnia organizm, ale również działa na niego rozgrzewająco, antybakteryjnie, antygrzybicznie i antywirusowo. Można go podawać w herbacie w formie wrzuconych do niej plasterków.
  • Cytryna – owoc z dużą zawartością witaminy C, która jest niezbędna w walce o lepszą odporność. Cytryna zawiera także rutynę, która zapobiega wypłukiwaniu się tej cennej witaminy z organizmu.
  • Miód – ten pszczeli złoty nektar wzmacnia odporność, łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych i działa antybakteryjnie.
  • Kurkuma – roślina zawiera silne przeciwutleniacze, dlatego jest pomocna przy wielu schorzeniach. Kurkuma to doskonałe źródło witamin i minerałów – jej korzeń posiada m.in. witaminy z grupy B, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy, wapń, cynk, żelazo, potas, fosfor, magnez oraz sód.

Zobacz także: http://www.panprezent.pl/zdrowotne-wlasciwosci-imbiru/

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here