Jesteś w ciąży lub starasz się o dziecko? Zapewne z każdej strony słyszysz powtarzany przez wszystkich banał – „w ciąży trzeba się dobrze odżywiać”? To oczywiście prawda – ale wiele osób interpretuje to zalecenie nieprawidłowo, sądząc, że trzeba po prostu „jeść za dwoje”. Nic bardziej mylnego – zdrowa dieta w ciąży nie polega tylko na zwiększeniu porcji.

Będąc w ciąży dostarczasz substancji odżywczych nie tylko sobie, ale też swojemu dziecku. Faktycznie, powinnaś jeść więcej niż zwykle, ale tylko o jakieś 300 kcal! Jednak ważniejsza od ilości pożywienia jest jego jakość. Aby płód rozwijał się prawidłowo, twój jadłospis powinien być bogaty w białko, minerały i witaminy. Pamiętaj, że twoje dziecko z każdym dniem rośnie i intensywnie się rozwija: twoje posiłki muszą więc dostarczyć mu wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.

Co powinnaś jeść w ciąży i jak często?

  • produkty zbożowe – jedz je codziennie, szczególnie te pełnoziarniste, które zawierają 2-3 razy więcej cennych składników odżywczych niż produkty „jasne” – oczyszczone;
  • chude mleko lub fermentowane przetwory mleczne (jogurty i kefiry) – najlepsze źródło wapnia, białka i witamin B2 oraz B12, po które w ciąży warto sięgać każdego dnia; zawierają także cenne probiotyki, które tworzą mikrobiom;
  • chude mięso – małą jego porcję warto jeść codziennie: dostarcza tobie i maleństwu białka, witamin i żelaza w okresie zwiększonego zapotrzebowania na te składniki;
  • tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś) – spożywaj dwa razy w tygodniu, bo to niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3;
  • warzywa i owoce, najlepiej na surowo – sięgaj po nie codziennie, by zapewnić sobie i dziecku niezbędną dawkę witamin i minerałów.

Czego unikać w ciąży i co ograniczać?

  • ograniczaj tłuszcz zwierzęcy
  • unikaj tłuszczów utwardzanych przemysłowo
  • ograniczaj cukier i sól
  • nie pij alkoholu, kawy ani mocnej herbaty!
    1. to wszystko?

To najważniejsze zalecenia żywieniowe, jakich powinnaś przestrzegać w czasie ciąży. Jest jednak jeszcze jedna kwestia, o której więcej mówi się dopiero od niedawna. Przez lata bowiem uważano, że mikroflora bakteryjna dziecka tworzy się dopiero podczas porodu i w trakcie karmienia piersią. Wiele nowych badań wskazuje jednak na to, że mikrobiom maluszka zaczyna się formować już w życiu płodowym.1 Jeśli chcesz mu w tym pomóc, otocz troskliwą opieką własną mikroflorę bakteryjną w czasie ciąży – włącz do swojej diety produkty bogate w naturalne probiotyki (kiszonki i przetwory mleczne) i sięgaj po preparaty probiotyczne przeznaczone specjalnie dla ciężarnych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here