Jesteś w ciąży lub starasz się o dziecko? Zapewne z każdej strony słyszysz powtarzany przez wszystkich banał – „w ciąży trzeba się dobrze odżywiać”? To oczywiście prawda – ale wiele osób interpretuje to zalecenie nieprawidłowo, sądząc, że trzeba po prostu „jeść za dwoje”. Nic bardziej mylnego – zdrowa dieta w ciąży nie polega tylko na zwiększeniu porcji.
Będąc w ciąży dostarczasz substancji odżywczych nie tylko sobie, ale też swojemu dziecku. Faktycznie, powinnaś jeść więcej niż zwykle, ale tylko o jakieś 300 kcal! Jednak ważniejsza od ilości pożywienia jest jego jakość. Aby płód rozwijał się prawidłowo, twój jadłospis powinien być bogaty w białko, minerały i witaminy. Pamiętaj, że twoje dziecko z każdym dniem rośnie i intensywnie się rozwija: twoje posiłki muszą więc dostarczyć mu wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.
Co powinnaś jeść w ciąży i jak często?
- produkty zbożowe – jedz je codziennie, szczególnie te pełnoziarniste, które zawierają 2-3 razy więcej cennych składników odżywczych niż produkty „jasne” – oczyszczone;
- chude mleko lub fermentowane przetwory mleczne (jogurty i kefiry) – najlepsze źródło wapnia, białka i witamin B2 oraz B12, po które w ciąży warto sięgać każdego dnia; zawierają także cenne probiotyki, które tworzą mikrobiom;
- chude mięso – małą jego porcję warto jeść codziennie: dostarcza tobie i maleństwu białka, witamin i żelaza w okresie zwiększonego zapotrzebowania na te składniki;
- tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś) – spożywaj dwa razy w tygodniu, bo to niezastąpione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3;
- warzywa i owoce, najlepiej na surowo – sięgaj po nie codziennie, by zapewnić sobie i dziecku niezbędną dawkę witamin i minerałów.
Czego unikać w ciąży i co ograniczać?
- ograniczaj tłuszcz zwierzęcy
- unikaj tłuszczów utwardzanych przemysłowo
- ograniczaj cukier i sól
- nie pij alkoholu, kawy ani mocnej herbaty!
- to wszystko?
To najważniejsze zalecenia żywieniowe, jakich powinnaś przestrzegać w czasie ciąży. Jest jednak jeszcze jedna kwestia, o której więcej mówi się dopiero od niedawna. Przez lata bowiem uważano, że mikroflora bakteryjna dziecka tworzy się dopiero podczas porodu i w trakcie karmienia piersią. Wiele nowych badań wskazuje jednak na to, że mikrobiom maluszka zaczyna się formować już w życiu płodowym.1 Jeśli chcesz mu w tym pomóc, otocz troskliwą opieką własną mikroflorę bakteryjną w czasie ciąży – włącz do swojej diety produkty bogate w naturalne probiotyki (kiszonki i przetwory mleczne) i sięgaj po preparaty probiotyczne przeznaczone specjalnie dla ciężarnych.