Witamina E jest naturalnym źródłem młodości. Zabezpiecza ona komórki ciała przed działaniem wolnych rodników. Gdzie występuje witamina E? Oczywiście w olejach roślinnych. Do najzdrowszych należy oliwa z oliwek. To źródło potasu, fosforu oraz wielu witamin. Dzięki niej obniżymy poziom złego cholesterolu. Olej rzepakowy znajdujący się w witaminie E ma działania prozdrowotne.
Gdzie znajdziemy największe ilości witaminy E?
Przypomnijmy, że witamina E jest odpowiedzialna za zabezpieczenie naszych komórek ciała przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych, orzechach, nasionach słonecznika, migdałach, pestkach dyni. Witamina E dostępna jest także w warzywach. Mowa tutaj o natce pietruszki czy papryce. Doskonałym źródłem witaminy E będzie także szpinak czy jagody. Witamina E to naturalne źródło młodości.
Jeśli więc chcemy wyglądać pięknie, młodo, a przy tym czuć się dobrze, powinniśmy sięgnąć po witaminę E. Wystarczy dieta, bądź właściwe suplementy diety, które pomogą nam w uzupełnieniu jej niedoboru. Witamina E zabezpiecza komórki ciała. Warto się przyjrzeć bardzo dokładnie produktom, w których występuje naturalnie. Orzechy laskowe są jedynymi orzechami, najbogatszymi w witaminę E. Dodatkowo orzechy laskowe jest świetnym źródłem cynku. Orzechy laskowe poprawiają wygląd naszej skóry, włosy, a także paznokci. Pomogą także w zwalczaniu stresu.
Kolejny produkt, czyli nasiona słonecznika. To świetne źródło potasu, żelaza czy cynku. Wspomaga usuwanie toksyn oraz metali ciężkich. Nasiona słonecznika to naturalny afrodyzjak. Migdały, to produkt, który powinien być wybierany zwłaszcza w ciąży. Wyciąg z tych orzechów sprawdzi się przy chorobach żółciowych czy układu moczowego. Pestki dyni to źródło białka, chroni prostatę, uprawnia pracę mózgu. Kolejny ze składników, bogatych w witaminę E. Mowa o natce pietruszki. To jedno z podstawowych źródłem witaminy A oraz E. W przypadku papryki, oprócz witaminy E znajdziemy tutaj substancje wspomagające przy przeziębieniu czy anemii. Jeśli chodzi o szpinak, znajdziemy tutaj kwas foliowy, wapń, magnez oraz potas. Jego regularne spożycie pomaga zmniejszyć ryzyko nowotworów. Idealnie sprawdzą się również orzechy włoskie. Oprócz witaminy E posiadają cenne kwasy omega 3. Zapobiegają stanom zapalnym. W przypadku czarnych jagód, mają właściwości bakteriobójcze.