W wielu domach proces parzenia herbaty odbywa się w sposób nowoczesny. Do zasypanej szklanki lub filiżanki wlewamy wrzątek i w ten sposób napój jest gotowy do wypicia. Warto jednak powrócić do tradycyjnego zwyczaju zaparzania tej szlachetnej rośliny, wykorzystując w tym celu dzbanek do herbaty. Podstawową zaletą tego sposobu parzenia jest utrzymywanie ciepła. Sprzyja to dłuższemu delektowaniu się smakiem i aromatem napoju. Poza tym w takim naczyniu liście herbaty mają więcej miejsca, by się rozwinąć i oddać swoje walory.

Dzbanek ze szkła na każdą okazję

Ciekawie ukształtowany i udekorowany dzbanek zawsze będzie stanowił niezwykle interesujący element ozdobny stołu. Poza tym wprowadzi odpowiedni klimat w podczas delektowania się tym napojem. Na rynku mamy wiele produktów tego typu, które zostały wyprodukowane z różnych materiałów. Do nich zaliczają się dzbanki do herbaty ze szkła. Niektóre z nich posiadają zaparzacze. Inne zaś są zaopatrzone w podgrzewacze, które pomagają utrzymać ciepłotę napoju przez długi czas. Szklane dzbanki świetnie się prezentują, gdy do herbaty dodamy kawałki owoców lub płatków kwiatowych. Dzięki temu tak przyrządzony napój będzie niezwykle aromatyczny i smakowity. W szkle dobrze się prezentuje również herbata mrożona. Przygotowana z liśćmi mięty i plastrami cytryny będzie na pewno smaczna.

Porcelana – ekskluzywny prezent

Szlachetnym i drogim rodzajem dzbanka do herbaty jest produkt z porcelany. Pierwsze naczynia tego typu produkowano w Chinach. W Europie pojawiły się dopiero w XVIII wieku. Ceramika ma właściwości bardzo przydatne przy parzeniu liści herbaty, albowiem bardzo dobrze utrzymuje wysoką temperaturę napoju. Produkty z tego materiału są dostępne w różnych formach i rozmiarach – od wzorów z czasów naszych babć, po nowoczesne wyroby. Najczęściej można je kupić wraz zaparzaczem. Dzbanek do herbaty może być pięknym prezentem dla osoby bliskiej. Jeśli jest dostępny wraz z parą filiżanek, to z pewnością będzie to pierwszorzędny upominek.

Żeliwna trwałość

Na rynku można też nabyć żeliwny dzbanek do herbaty. Dawniej tego typu wyroby były stawiane na palenisku, by zagotować w nich wodę. Dzisiejsze dzbanki są powlekane delikatną powłoką, które nie warto kontaktować z ogniem. Służą one jedynie do zaparzania herbaty. Są to naczynia, których cena jest dość wysoka, ale za to utrzymują ciepło bardzo długo i są niezwykle trwałe. Doskonale się sprawdzą podczas parzenia zarówno zielonej jak i czarnej herbaty. Dzbanek z żeliwa z kilkoma czarkami w komplecie to świetny prezent dla przyjaciela. Należy pamiętać, by przed pierwszym napiciem się z niego herbaty, wcześniej kilkakrotnie go wyparzyć wrzątkiem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here