Berberysy od wielu lat cieszą się dużą popularnością wśród ogrodników, którzy chętnie decydują się upiększyć swój ogród tymi magicznymi krzewami. Poza zjawiskowym wyglądem i bardzo zdrowymi owocami, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie, berberysy mogą być również wykorzystane jako żywopłot. Co warto wiedzieć o berberysach i właściwościach prozdrowotnych jego owoców? Odpowiadamy!
Berberysy – charakterystyka
Berberys pospolity (łac. Berberis vulgaris), w historii był znany pod wieloma nazwami. Najbardziej pospolite – kwaśnica lub kwaśniec są związane ze smakiem jego owoców. Berberys rośnie naturalnie w zaroślach i lasach na terenie niemal całej Europy. Jednym z wyjątków jest Polska, w której rzadko spotkamy samoczynnie rosnące berberysy. Zazwyczaj są one sadzone np. w parkach lub prywatnych ogrodach. Berberysy nie powinny rosnąć w pobliżu pól, ponieważ mogą powodować chorobę zbóż. Berberysy są bardzo powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Największą korzyść z punktu widzenia lecznictwa przynoszą owoce berberysu i liście. Liście zbiera się na przełomie maja i czerwca, a następnie suszy. Z kolei owoce zbiera się w sierpniu i we wrześniu. Suszy się je w specjalnych suszarniach, początkowo w temperaturze około 30 st. C, a potem dosusza w temp. 50–60 st. C.
Owoce berberysu – skład i właściwości
Owoce berberysu są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają m.in. alkaloidy, pektyny kwasy organiczne, sole mineralne, cukry, beta-karoten i witaminy, z czego najwięcej witaminy C. Owoce berberysu wspierają wydzielanie żółci i kwasów żołądkowych, dlatego współczesna fitoterapia poleca stosowanie owoców berberysu w dolegliwościach układu pokarmowego, w tym przy problemach z niestrawnością. W medycynie naturalnej stosuje się je także w leczeniu zapalenia przewodów żółciowych i kamicy żółciowej. Są również środkiem witaminizującym, który wykorzystuje się do poprawiania odporności i zapobiegania przeziębieniom. Poza tym wspomagają pracę wątroby i zwiększają krzepliwość krwi. Owoców berberysu nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz małe dzieci.
Owoce berberysu – zastosowanie w kuchni, kosmetyce i… ogrodzie
Owoce berberysu są również powszechnie używane w kosmetyce np. przy przygotowywaniu maseczek, które stosuje się przy leczeniu trądziku, przebarwień skóry i siniaków. Z kolei w kuchni suszone owoce berberysu można wykorzystać jako dodatek do herbaty w celu podniesienia ogólnej odporności organizmu i zmniejszyć stany gorączkowe. Ze świeżych owoców można również przygotowywać dżemy, soki, syropy, konfitury, a nawet wina, likiery i nalewki. Berberysy świetnie nadają się na żywopłoty. Są bardzo łatwe w formowaniu, dlatego można tworzyć z nich zarówno niskie obwódki trawników, jak i wysokie szpalery, które całkowicie okrążą i zasłonią ogród. Są również doskonałą ochroną, ponieważ posiadają ok. centymetrowe kolce. Co ważne, różne odmiany berberysów charakteryzują się odmiennymi wymaganiami, dlatego przed wyborem i zaplanowaniem wyglądu swojego ogrodu, warto sprawdzić rodzaj gleby i przewidzieć oddziaływanie warunków atmosferycznych na krzewy.
Internetowy sklep ogrodniczy Gardenowo posiada szeroka ofertę berberysów w sprzedaży. Sprawdź ofertę.