Alergia wziewna, chyba każdy z nas o niej słyszał. Przeważne stosuje się tutaj leczenie objawowe. Mogą się tutaj pojawić duszności. Nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które chronią przed niechcianymi infekcjami czy zapaleniem. Alergik najczęściej zostaje uczulony na pyłki, roztocza czy inne alergeny. Leczenie objawów, które się pojawiają, powinno być dopasowane do każdego pacjenta. Należy pamiętać, że nie da się całkowicie usunąć z naszego życia wszystkich alergenów. Drzewa, chwasty czy trawy od zawsze pylą. W takim układzie najlepszym rozwiązaniem będzie prysznic, wymiana ubrania czy zmiana obuwia. Powinniśmy zrezygnować ze spacerów w ogrodzie czy pikników na łące.

Co robić w przypadku alergii wziewnej?

Zalecane jest płukanie nosa wodą morską. W tym momencie oczyszczamy swoje kanały nosowe z wszelkich alergenów, bakterii, kurzu oraz pyłków. Powinniśmy także starać się wspierać swój układ odpornościowy. Warto zadbać o przyjmowanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3. Składniki te są bardzo istotne dla alergików. Znajdziemy je w rybach, zwłaszcza w łososiu. Powinniśmy także przyjmować witaminę D, która jest witaminą słońca. Pomocne będą probiotyki, które pomogą w pracy naszych jelit. Przede wszystkim należy się całkowicie odizolować od alergenów. Nie wystarczy wyrzucić dywanów czy posprzątać mebli oraz innych tkanin.

Przede wszystkim należy zacząć wietrzyć nasze pomieszczenie w których przebywamy. Kiedy to robić? Przed snem, tak aby wszelkie pyłki, sierści i inne alergeny pożegnały się z naszym pokojem. Należy także oczyszczać nos wodą morską. Kanały nosowe powinny być czyste i nawilżone. Dla wszystkich alergików bardzo ważną rolę odgrywają kwasy tłuszczowe omega 3. Działają ona anty zapalnie. Gdzie je znajdziemy? W mięsie łososia, krewetkach czy algach morskich. Dodatkowo powinny zażywać naturalne priobiotyki. Mają one zadbać o zdrowie naszych jelit.

Idealnymi naturalnymi probiotykami są buraki, kapusta czy ocet jabłkowy. Przypomnijmy, że priobiotyki zmniejszą reakcję na alergeny. Dodatkowo warto zrezygnować z glutenu. Mianowicie gluten może się przyczyniać do powstawania stanu zapalnego organizmu, problemów z trawienniem czy swędzenia oczu. Pomocne a zwalczaniu alergii są rośliny. Pokrzywa, spirulina czy kwercetyna. Każdy alergik powinnien spożywać miód, najlepiej lokalny, które zawiera niewielkie ilości pyłków. Należy całkowici zrezygnować z tak zwanego śmieciowego jedzenia. O czym mowa? O fast-foodach, napojach gazowanych czy pustych kaloriach, jakimi są słodycze.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here