Kebab to jedno z dań, które posiada długą historię, z tego względu, że jego początki sięgają starożytnej Persji. Kolebką tej potrawy stanowi oczywiście Turcja i to tutaj narodził się słynny Doner kebab, będący mięsem pieczonym na ruszcie i obracane wokół własnej osi. Po Turcji budki serwujące powyższą potrawę, rozpowszechniły się na zachodzie Europy. Jednakże ta potrawa to nie tylko Persja i Turcja, ale także inne zakątki świata oraz fakty historyczne.
Kebab od czego to się zaczęło?
Już w starożytnej Grecji, a konkretnie na wyspie Santorini, gdzie używano urządzenia, przypominające rożen do pieczenia kebaba, co może potwierdzić znalezisko wykopane na tym terenie. Homer także poruszał w swoich zapiskach taki sposób przyrządzania mięsa. Natomiast w Bizancjum ścienne malowidła przedstawiały sceny opiekania mięsa nad ogniem, co również może wiązać pewne podobieństwa z tym właśnie daniem. Dodatkowo w czasach starożytnych w Iranie, Afganistanie, Azerbejdżanie, Pakistanie, Armenii, jak również w Indiach, ludzie piekący baraninę nadzianą na miecze bądź patyki spostrzegli, że mięso z brzegu jest bardzo smaczne. Ten sposób opiekania mięsa został poruszany w zapiskach średniowiecznych podróżników. Słowo kebab, które określiło danie mięsne pojawia się dopiero w XIV wieku w Turcji i zostało użyte przez historyka, Kyssa-i Yusufa w prowadzonych zapiskach. Jednakże współczesny opiekacz do kebaba został wynaleziony jeszcze później, gdyż w lalach 70 XIX wieku przez Iskendera Efendi w północnej Turcji. Pionowy grill sprawił, że potrawa była o wiele zdrowsza, gdyż nadmiar tłuszczu spływał z urządzenia na tackę. Grecką odmianą kebaba jest gyros, odmianą kebaba stanowi także shoarma, jest ona pieczona w pionie. W jaki sposób kebab dotarł do granic Polski? Otóż przywędrował on w latach 90 XX wieku z Niemiec ze względu na orientalny charakter na początku nie przypadła do gustu Polakom, którzy należeli do fanów bardziej regionalnych dań.
Jaki sprzęt potrzebujemy do przygotowania kebaba?
Opiekacz do kebaba jest urządzeniem, które sprawdzi się w celach gastronomicznych. Przytoczony sprzęt pozwala na przygotowanie ulubionej potrawy praktycznie bez tłuszczu. Kolejnym powodem przemawiającym za zaopatrzenie się w artykuł tego typu jest również możliwość przygotowania innych dań mięsnych typu gyros. Nie dość, że artykuł umożliwia nam beztłuszczowe, to jednocześnie równomierne podgrzewanie. W zależności od dostępnych modeli, istnieje opcja zakupu takiego sprzętu, który pozwoli bezpiecznie kontrolować proces przygotowania za sprawą szklanych drzwiczek.