Pieprz cayenne to przyprawa, którą coraz częściej znajdujemy w pudełeczku z przyprawami w naszej kuchni. Jednakże jego miejsce jest nie tylko w kuchni – również domowa apteczka powinna powitać go z otwartymi ramionami ze względu na jego właściwości prozdrowotne. Pieprz cayenne wbrew swojej nazwie ma więcej wspólnego nie z znanym nam od dawna czarnym pieprzem, ale z papryką, a dokładniej z rodziną ostrych papryk, wśród których znajduje się również chili. Pieprz cayenne (albo pieprz kajeński) to wysuszona i sproszkowana papryka odmiany cayenne. Ta zbieżność nazw wynikać może z tego, że w języku angielskim zarówno papryka, jak i pieprz noszą to samo miano – „pepper” – mimo że są zupełnie innymi roślinami. Ponieważ paprykę cayenne mieli się w całości wraz z nasionami wypełnionymi kapsaicyną – tym samym związkiem, który odpowiada za ostry smak chili – tak jak ono pieprz cayenne jest ostry i piekący. Ale ostry smak potraw to nie jedyna rzecz spowodowana przez pieprz cayenne – zawarta w nim kapsaicyna działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antyrakowo, gdyż hamuje podział i rozrosty komórek nowotworowych. Wzmacnia również naszą odporność, a ze względu na zmniejszanie opuchlizny błon śluzowych nosa i stymulację wydalania śluzu pomoże pozbyć się kataru. Nie jest jednak wskazany przy przewlekłym przeziębieniu. Obniża poziom cholesterolu, jak również pobudza układ pokarmowy. Stymuluje szybsze krążenie krwi w żołądku i produkcję soków ochronnych, działa bakteriobójczo i zapobiega niektórym rodzajom zatruć pokarmowych. Wspomaga trawienie i dzięki pieprzowi cayenne można zlikwidować wzdęcia. Jak natomiast działa pieprz cayenne na odchudzanie? Stosowanie pieprzu cayenne przyśpiesza metabolizm organizmu i wytwarzane ciepła. Okazjonalnie stosowany hamuje apetyt, jednakże regularne stosowanie pieprzu cayenne może sprawić, że nasz organizm się uodporni na jego działanie, co zakłóci proces odchudzania się. Dodatkowo, zbyt duża dawna kapsaicyny może wywołać uszkodzenia przewodu pokarmowego, błon śluzowych lub wątroby.
Stosowanie pieprzu cayenne nie będzie jednak prowadziło od odchudzania, jeśli nie zaczniemy odżywiać się zdrowo i prowadzić aktywny tryb życia. Z tego powodu pieprz cayenne powinien być dodatkiem do zdrowej diety – przyśpieszy redukcję tkanki tłuszczowej i wspomoże trawienie. Ta przyprawa hamuje również apetyt, przez co można z łatwością powstrzymać się od podjadania niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Ze względu na wpływ na termogenezę, tkanka tłuszczowa spala się szybciej podczas spożywania pieprzu cayenne. Pieprzu cayenne nie powinny spożywać dzieci do lat dwunastu oraz kobiety w ciąży, nie jest on również zalecany, jeśli zażywamy niektóre leki (ACE inhibitory, teofilina, leki rozrzedzające krew, leki hamujące wytwarzanie kwasu żołądkowego) i zioła (imbir, żeń-szeń, miłorząb) – tutaj należy zapytać swojego lekarza. Pieprz cayenne zmniejsza skuteczność aspiryny, a także zmniejsza stężenie glukozy we krwi – nie powinni więc sięgać po niego diabetycy.

zdrowakroplakrwi.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here