Młynek do kawy może wydawać się zwykłym sprzętem. Wszyscy pamiętamy młyn dekoratorski naszej babci i to, że czai się w nim jakaś magia kuchenna. Nie wydają się być szczególnie skomplikowanymi narzędziami. Skąd więc wzięły się dzisiejsze rozmowy o młynkach do kawy w halach? Co najważniejsze, jaki młynek do kawy wybrać? Dziś postaramy się odpowiedzieć na wszystkie te pytania.

Dlaczego warto zdecydować się na zakup profesjonalnego młynka do kawy?

Dla niektórych wysokiej jakości młynek do kawy wymaga dużych inwestycji, dlatego przed dokonaniem wyboru chcą wiedzieć, dlaczego warto kupić młynek do kawy, skoro jest ich tak wiele, a kawa jest już zmielona w sklepie? Otóż według nowych badań kawa traci ponad połowę swojego smaku i aromatu zaraz po zmieleniu. Więc próba przechowywania go ciasno w lodówce lub nawet w najlepszych opakowaniach próżniowych nie pomoże. To powinien być dobry powód do zakupu młynka, ale jeśli ktoś w to nie wierzy, to może ten fakt go przekona. W testach laboratoryjnych okazało się, że w gotowej mielonej kawie były inne rzeczy, których nie powinno tam być. Warto też pamiętać, że ziarna są zazwyczaj mielone do grubości pozwalającej tylko na tradycyjne napełnianie gorącą wodą. Większość gotowej, już zmielonej kawy nie nadaje się do robienia klasycznego espresso lub w ekspresie przelewowym, ponieważ napój staje się zbyt wodnisty, brakuje mu specyficznego aromatu lub jest zbyt gorzki. Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę ze świeżo mieloną kawą i dopracować własne przepisy na metodę przelewową, polecamy młynki Hario.

Jaki rodzaj młynka wybrać? Kilka wskazówek dla początkujących

Jakie rodzaje młynków do kawy są dostępne na rynku? Głównie ręczne i automatyczne. Oba typy mają swoje plusy i minusy, a także dotyczą konkretnych metod. Odpowiedź na jaki młynek do kawy wybrać, zależy w dużej mierze od naszego upodobania do sposobu parzenia. Tym, którzy preferują alternatywne metody, takie jak aeropress, dripper lub staromodna french press , polecamy szlifierkę ręczną. Łatwość czyszczenia, przechowywania i przenoszenia sprawią, że Twój sprzęt kawowy będzie bardziej przenośny, co pozwoli Ci zabrać go ze sobą wszędzie. Miłośnikom espresso polecamy młynki automatyczne. Wymagane tą metodą bardzo drobne mielenie, w przypadku szlifierek ręcznych, nawet najwyższej jakości, jest trudne do osiągnięcia i co najważniejsze męczące. Ceramika jest najczęściej stosowana w młynkach ręcznych. Jest to dość wytrzymały materiał, ale trudno uzyskać z niego wystarczająco ostre zadziory, więc szlifierka ręczna szlifuje i szlifuje więcej niż w rzeczywistości. Jednak w przypadku najlepszych alternatyw może to być zadowalający poziom.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here