Kukurydza jest znana na świecie od siedmiu tysięcy lat. Jej kolebką jest Meksyk. Kukurydzę znali i cenili starożytni Majowie i Aztekowie. Na szeroką skalę uprawa jej rozpowszechniła się na świecie dopiero po odkryciu Ameryki. W Europie najpierw była uprawiana w Hiszpanii i Portugalii. A wiele lat później w Szwajcarii, Francji, Italii, Rumunii. Do naszego kraju dotarła w osiemnastym wieku. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Lecz największymi jej producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia. Kukurydza jest jedną z najchętniej uprawianych roślin. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdyż jest bardzo odżywcza i energetyczna. Ma również zastosowanie w przemyśle paliwowym. I w rolnictwie, jako pasza dla zwierząt. Kukurydzę można gotować, smażyć i zawsze dobrze smakuje. Jedyną jej wadą jest to, że posiada dużo kalorii. Gdyż w 100 gramach ma ich aż 365. Poza tym posiada dużo białka, węglowodanów, tłuszczu. Ale także najważniejsze minerały, jak potas, magnez, żelazo. W celach konsumpcyjnych często smażymy kukurydzę zakupioną w sklepie. Na patelnię wlewamy minimalną ilość ojeju, wsypujemy kukurydzę i dodajemy odrobinę soli. Smażymy wyłącznie pod przykryciem. Gdyż w przeciwnym wypadku niewiele by nam w garnku zostało, bo lubi ona strzelać podczas smażenia. Kukurydzę można również gotować. Wiele osób pyta, jak gotować kukurydze ? Gotowana kukurydza jest amerykańskim przysmakiem. Lecz również w naszym kraju gotowanie jej staje się coraz bardziej popularne. Najlepsza do gotowania jest kukurydza cukrowa, która posiada niedużą kolbę. Kolbę należy obrać z liści i opłukać w wodzie. A następnie wrzucić ją do garnka z wodą i dodać odrobinę cukru. W żadnym przypadku nie dodawać soli. Sól dodajemy tylko przy smażeniu kukurydzy. Następnie należy gotować kolby co najmniej 15 minut, a nawet dłużej. Wszystko zależy od tego, jaką kukurydze kupiliśmy. Najszybciej gotują się młode i nieduże kolby. Nie trzeba jej także rozgotowywać, gdyż wtedy nie będzie miękka, lecz stwardnieje. Ugotowane kolby kukurydzy odcedzamy i spożywamy. Można jeść ją samą, a można także z odrobiną masła. Można też ją posolić, gdy ktoś lubi słony smak.

wizjatv.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here