Skąd biorą się mole spożywcze i jak się ich pozbyć?

0
416

Inwazja moli spożywczych w kuchni jest bardzo częstym przypadkiem, ale wciąż domownicy mają spory problem z ich skutecznych zwalczeniem. Zagnieżdżają się w suchych pokarmach, jak ryż, kasza czy mąką, co sprawia, że produkt nie nadaje się już do spożycia. Tylko natychmiastowa reakcja pozwoli ochronić pozostałe jedzenie. Zastosuj radykalne środki. 

Skąd biorą się mole spożywcze?

Mole spożywcze są niezwykle dużym utrapieniem. Niestety, najczęściej przynosi się je do domu wraz z pożywieniem. Okazuje się, że te insekty mogą przetrwać nawet w zamkniętych opakowaniach, prosto od producenta. 

Czy da się zapobiegać inwazji moli spożywczych? Niestety nie, natomiast ich obecność jest łatwa do zauważenia, dlatego należy reagować natychmiast, kiedy tylko zostaną wykryte. Owady są ciemnobrązowe i osiągają wielkość do 5 centymetrów. Ich larwy są cienkie i białe i te mogą być niewidoczne, przede wszystkim trudno je zobaczyć w produktach mącznych czy w cukrze. 

Symptomem, który może świadczyć o obecności moli spożywczych w produktach sypkich, jest biała sieć, jaką po sobie pozostawiają. Ta przypomina sieć pajęczą. 

Jeśli zauważysz pajęczynę wewnątrz opakowania z produktem typu ryż, cukier, mąka, natychmiast wyrzuć cały wyrób. Nie nadaje się on już do spożycia. Co więcej, istnieje ogromne ryzyko, że mole spożywcze szybko rozprzestrzenia się w inne miejsca, w których przechowujesz sypkie jedzenie. 

Jak zwalczyć mole spożywcze?

Walka z molami spożywczymi jest trudna, dlatego tak istotne są działania profilaktyczne, dzięki którym nawet po pojawieniu się tych insektów w przestrzeni kuchennej, owady nie będą miały możliwości zainfekowania kolejnych produktów. 

Jeśli chcesz poznać zasady, które dotyczą hasła, takiego jak “Mole spożywcze – zwalczanie”, pierwszym działaniem zapobiegającym powinno być szczelne przechowywanie wszelkich produktów sypkich. Nigdy nie zostawiaj otwartych opakowań z ryżem, makaronem czy cukrem. Tego rodzaju produkty muszą pozostać zamknięte. Najlepiej przesypać je do szklanych pojemników ze szczelnym zamknięciem. Przed przesypaniem zawsze sprawdzaj stan produktów. Dobrze przypatrz się, czy wewnątrz opakowania nie ma białych nitek, które przypominają pajęczą sieć. Nigdy nie trzymaj produktów spożywczych w foliowych opakowaniach, ponieważ mole spożywcze bez problemu mogą je przegryźć i zagnieździć się w kolejnym jedzeniu. 

Jeśli doszło już do zagnieżdżenia się moli spożywczych, nie ma innego ratunku, jak pozbycie się wszystkich produktów, w których te bytują. 

Mole spożywcze wprost nienawidzą octu, więc takim roztworem możesz potraktować szafki kuchenne, w których przechowujesz produkty sypkie. Dobrym zabiegiem jest też rozsypanie na półce cukru waniliowego albo pozostawienie otwartego aromatu waniliowego. W dobrych sklepach znajdziesz zaś pułapki na mole spożywcze i specjalne spraye, dzięki którym możesz rozpylić środek zwalczający ten gatunek insektów. Wybieraj tylko takie, które są w pełni bezpieczne do stosowania w kuchni, czyli nie są toksyczne.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here