Właściwy dobór żywności jest główną troską ludzi, u których zdiagnozowano chorobę trzewną, czyli celiakię. Obligatoryjna jest dla nich dieta bezglutenowa, gdyż ich organizm nie trawi obecnego w niektórych zbożach glutenu. W pełni zabronione w takiej diecie jest przyjmowanie jęczmienia, owsa, żyta, jak i pozostałych produktów, w których są obecne. Na celiakię choruje mniej więcej 5% populacji Polski, jednak te dane w każdym roku mogą być inne. Jest to schorzenie ciche i może dać o sobie znać w każdym okresie życia człowieka. Ze względu na to należy przyglądać się zachowaniu swojego organizmu w zależności od tego, co spożywamy. Nietolerancja pokarmowa może kierować naszym samopoczuciem lub spowodować cięższe problemy ze zdrowiem. Jednak za każdym razem to doktor powinien określić czy powinniśmy zacząć praktykować dietę bezglutenową, czy nie. Każde osobiste diagnozowanie się, może spowodować reakcje odwrotne od planowanych, a w konsekwencji w większym stopniu zaszkodzić aniżeli pozytywnie wpłynąć na nasz stan zdrowia.

cialomarzen.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here