Owsianka to jeden z najlepszych pomysłów na szybkie, smaczne i sycące śniadanie. Nie tylko dostarcza ona energii na początek dnia, ale również wiele cennych witamin i składników odżywczych. Osoby zmagające się z alergią na gluten oraz celiakią nie muszą rezygnować z ulubionej owsianki – wystarczy wybrać płatki owsiane bezglutenowe i cieszyć się ich pysznym smakiem.

Na śniadanie i przekąskę

Płatki owsiane bezglutenowe najczęściej są podstawą owsianki, jednak można je również zastosować do innych dań czy wypieków. Jeżeli decydujemy się na tradycyjną owsiankę, warto pamiętać, że dostarcza ona wiele cennego błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz witaminy z grupy B, żelazo czy magnez. Płatki owsiane bezglutenowe można wzbogacić o owoce, bakalie czy innego rodzaju bezglutenowe dodatki. Płatki mogą być także głównym składnikiem ciast czy ciasteczek, a także interesującym dodatkiem do dań wytrawnych, na przykład jako panierka do mięsa czy zagęstnik do zupy. Jako takie nie są one słodkie, dlatego też doskonale pasują do potraw ostrych, kwaśnych czy słonych. Płatki owsiane bezglutenowe to bardzo wdzięczny składnik, który dzięki wyeliminowaniu glutenu mogą spożywać również osoby borykające się z problemem nietolerancji tego składnika.

Gdzie kupić płatki?

Zakup płatków owsianych bezglutenowych jeszcze do niedawna bywał problematyczny. Powodem była niska świadomość społeczna odnośnie nietolerancji glutenu, a co za tym idzie mała dostępność produktów bezglutenowych. Dlatego też konieczne było sprowadzanie ich z zagranicy bądź pieczołowite przeszukiwanie internetu, aby je kupić. Dziś jednak istnieje możliwość zakupu płatków owsianych bezglutenowych w niemal każdym sklepie ze zdrową żywnością, a także w niektórych marketach na dziale ze zdrową żywnością. Wciąż istnieje możliwość zakupu płatków owsianych bezglutenowych przez internet, głównie w sklepach ekologicznych czy promujących zdrową żywność, także w wersji bezglutenowej. Cena płatków niezawierających glutenu nie różni się zasadniczo od tych, które gluten zawierają, niemniej jednak produkty bezglutenowe na ogół bywają nieco droższe niż te powszechnie dostępne w sklepach. Płatki owsiane bezglutenowe mogą spożywać także osoby, które nie mają potwierdzonej alergii na gluten ani celiakii, jednak stawiają na zdrowe odżywianie i żywność pozbawioną glutenu. Warto spróbować diety bezglutenowej, gdyż wiele osób twierdzi, że czuje się znacznie lepiej, gdy spożywa wyłącznie produkty pozbawione glutenu. Płatki owsiane będą doskonałą podstawą takiej diety.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here