Ciasto czekoladowe jest zawsze dobrym pomysłem, gdy odwiedzają nas niezapowiedziani goście lub po prostu mamy ochotę na chwilę słodkiej rozkoszy. Mimo, że jest bardzo proste w przygotowaniu, nie zawsze wychodzi idealne. Lekko wilgotny środek, chrupiąca skórka, puszysta konsystencja – tym powinno charakteryzować się znakomite ciasto czekoladowe. W czym tkwi tajemnica idealnego wypieku? Poznaj sprawdzone sposoby i przygotuj idealne wypieki z wkuchnizwedlem.wedel.pl!

Odpowiednie proporcje

Gdy przygotowujemy ciasto czekoladowe (np. brownie), warto kierować się konkretnym przepisem, gdzie podane są optymalne proporcje wszystkich składników. Oczywiście warto pokusić się o inwencję twórczą, Jednak jeżeli nie jesteśmy wprawieni w deserowych bojach, lepiej trzymać się podanych proporcji. Dotyczy to w szczególności proporcji pomiędzy mąką a masłem. Gdy dodamy zbyt dużo tego pierwszego składnika, ciasto może nie być puszyste. Z kolei dodając za dużo masła możemy sprawić, że skórka nie będzie chrupiąca. Ponadto mokre i suche składniki należy mieszać w oddzielnych miseczkach.

Forma do ciasta

Gdy znajdziemy idealny przepis na ciasto czekoladowe, należy zwrócić uwagę na sugerowaną wielkość formy. Dlaczego jest to takie ważne? Ponieważ od tego zależy czas pieczenia ciasta, właściwa konsystencja oraz równomierne opiekanie. Koniecznie trzeba zadbać o to, aby ciasto nie przywarło do formy. Dobrym rozwiązaniem jest posmarowanie blaszki grubą warstwą masła, tym sposobem brzegi ciasta ładnie się zapieką. Można również użyć natłuszczanego papieru do pieczenia.

Zbyt gorąca czekolada

Mogłoby się wydawać, że rozpuszczenie czekolady to żadna sztuka, jednak aby była aksamitna, błyszcząca, o odpowiedniej konsystencji, należy trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej należy pilnować, żeby się nie zagotowała. Woda powinna mieć temperaturę około 50-60 stopni C. Pamiętaj, by przez cały czas rozpuszczania czekolady mieszać masę silikonową szpatułką zbierając czekoladę również ze ścianek naczynia. Wówczas ciepło będzie rozchodzić się równomiernie, a polewa będzie gładka. Zadbaj również o to, aby nie dodawać naraz innych składników, takich jak masło czy śmietanka, ponieważ masa może się wówczas zważyć. Dokładne instrukcję znajdują się na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here