Płyty indukcyjne są coraz częściej spotykanym sprzętem w gospodarstwach domowych, ich popularność stale rośnie. Powoli zastępują one tradycyjne kuchenki gazowe lub elektryczne, ponieważ są wygodniejsze, bezpieczniejsze i łatwiej się je czyści. Należy jednak pamiętać, że kuchenka elektryczna to pewien rodzaj inwestycji, a także potrzebne są do niej specjalne garnki. Co trzeba wiedzieć o garnkach indukcyjnych zanim się je zakupi? Jaki rodzaj najlepiej wybrać?

Jak rozpoznać garnki i patelnie na indukcję?

Na wszystkich garnkach indukcyjnych umieszczony jest specjalny piktogram, który zwykle znajduje się na ich spodzie lub na opakowaniu. Symbol ten przedstawia cewki, czyli inaczej zwojnice. Przy zakupie garnków czy patelni trzeba koniecznie zwrócić uwagę, czy te wybrane przez nas posiadają to oznaczenie, w przeciwnym razie będą bezużyteczne. Jest tak, ponieważ magnes, czyli część przyciągająca garnek do płyty indukcyjnej to niezbędny element umożliwiający jego działanie. Dlatego właśnie do wyrobu garnków indukcyjnych wykorzystuje się metale ferromagnetyczne.

Utrzymanie czystości garnków indukcyjnych

Sprzęty indukcyjne cechują się zwykle estetycznym wyglądem (producenci oferują szeroką gamę kolorystyczną), ale też wytrzymałością. Są one niezwykle łatwe do czyszczenia – nie ulegają przepaleniom czy zabrudzeniom. Utrzymanie ich w czystości i w dobrym stanie nie jest więc skomplikowane – wystarczy zwykłe mycie. Przy wyborze warto jednak zwrócić uwagę na uchwyty w garnkach. Producenci oferują na przykład opcje z nieprzewodzącymi ciepła uchwytami, a także z opcją ich odczepienia. Wybór ten również może wpłynąć na łatwość mycia garnków. Większość z nich można dodatkowo myć w zmywarce, co jest ich dodatkowym atutem.

Jakie garnki indukcyjne wybrać?

Istnieje sporo materiałów, z których produkuje się garnki na indukcję. Najpopularniejsze są te ze stali nierdzewnej – mają najkorzystniejszy stosunek ceny do jakości. Garnki aluminiowe cechują się natomiast lepszym przewodnictwem ciepła, ale mają z kolei mniejszą wytrzymałość. Muszą one być jak najwyższej jakości, inaczej aluminium może przedostawać się do żywności, co jest wysoce szkodliwe. Bardzo estetycznie wyglądające garnki emaliowane to również świetna opcja, szczególnie dla dzieci, starszych osób czy alergików. Należy jednak pamiętać, że jeśli emalia odpryśnie chociaż w jednym miejscu, garnek należy wyrzucić. Podobnie sprawa ma się z garnkami z powłoką ceramiczną. Ideałem w swoim rodzaju wydaje się być garnek żeliwny, jednak on również ma swoje wady — jest droższy i bardzo ciężki. Według niektórych waga może być jednak jego zaletą, ponieważ dzięki niej jest on stabilniejszy i trudniejszy do przewrócenia. Wybierając garnki indukcyjne dobrze jest poszukać ich online. W sklepach internetowych, takich jak na przykład indelo.pl – https://www.indelo.pl/garnki-indukcyjne-cat-339, ceny są zwykle niższe, a asortyment szerszy niż w sklepach stacjonarnych. Dodatkowo każdy produkt posiada szczegółowy opis, który ułatwia podjęcie tej niełatwej decyzji.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here