Żyjemy w czasach, w których nie łatwo pójść na kompromis, zwłaszcza jeśli chodzi o proporcjonalne podzielenie własnego czasu. Znajdujemy go na pracę, czasami na relaks i odpoczynek, rzadziej na spotkania z najbliższymi. Praca zawodowa często koliduje z rozwijaniem własnej pasji, a w tym wszystkim jeszcze musimy wygospodarować trochę czasu na przygotowanie codziennych posiłków… Oczywiście można korzystać z gotowych rozwiązań — posiłków w restauracjach albo gotowych dań. Coraz więcej osób dostrzega, że jest to jakaś droga, ale nie najlepsza. Dieta pudełkowa z kolei także zyskuje rosnące grono swoich zwolenników. Jest tańsza niż posiłki jedzone w restauracji i zdrowsze niż gotowe, przetworzone dania z marketu. Jeżeli dodać do tego jeszcze dietę pudełkową, korzystająca z rozwiązań EKO, to mam gotowy przepis na to, jak odżywiać się zdrowo, regularnie i mądrze!

Czym jest dieta pudełkowa?

Terminem tym określa się posiłki przygotowane pod okiem dietetyka, które posiadają odpowiedni rozkład mikro i makroskładników, optymalną kaloryczność, są podzielone na kilka porcji i dostarczane każdego dnia jako gotowe do spożycia posiłki. Zazwyczaj do wyboru jest 3, 4 lub 5 posiłków o kaloryczności: 1200, 1500, 1800, 2000 lub 2500 kcal. Prócz tego różne rodzaje: od klasycznej diety, po wegańską, lekkostrawną czy bez laktozy i glutenu.

Smacznie, zdrowo i ładnie — nowa triada diety

Każdy z nas jest inny i każdy szuka w codziennej diecie czegoś innego. Dla jednych najlepsza dieta pudełkowa to taka, która pozwoli na pozbycie się zbędnych kilogramów, a dla innych to ta pozbawiona produktów pochodzenia zwierzęcego. Niemniej jednak wszystkich zadowoli nieprzeciętny smak, lepsze samopoczucie oraz wygląd potraw niczym restauracyjnych dań! To te trzy wartości decydują o tym, że dieta pudełkowa jest dziś tak popularna. Jeżeli dodać do tego jeszcze wygodę i zaoszczędzony czas, to mamy układ idealny.

Rosnąca rola ekologii w diecie

Ekologiczna dieta pudełkowa to nie tylko korzystanie ze świeżych warzyw i owoców, starannie dobranych i wyselekcjonowanych, czy dbanie o to, by nie znalazły się w niej składniki przetworzone, sztuczne aromaty, konserwanty, barwniki itd. Oczywiście najlepszej jakości surowce, dobre mięsa, świeże warzywa i owoce, a także naturalne przyprawy to podstawa, ale ekologiczna dieta pudełkowa to także opakowania — biodegradowalne, produkowane z pulpy celulozowej, trzciny cukrowej, poddające się recyklingowi czy wielokrotnego użytku. Słowem takie, które jak najmniej ingerują w naturalne środowisko i nie tworzą niepotrzebnych śmieci.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here